J. Welles Wilder staat bekend als een van de meest baanbrekende figuren op het gebied van technische analyse. In 1978 onthulde hij baanbrekende indicatoren: de true range en de average true range, beide ontworpen om de marktvolatiliteit te beoordelen. Ondanks het feit dat deze tools door veel analisten minder vaak worden gebruikt dan standaard indicatoren, hebben ze een aanzienlijk potentieel. Ze kunnen een technicus helpen bij het maken van geïnformeerde trade entries en exits, en alle systeemtraders zouden moeten overwegen om ze te integreren om de winstgevendheid te verhogen.
Wat is de Average True Range?
Het bereik van een aandeel wordt gedefinieerd als het verschil tussen de hoogste en laagste koers binnen één handelsdag. Deze metriek geeft inzicht in de volatiliteit van het aandeel. Een brede bandbreedte wijst op een hoge volatiliteit, terwijl een smalle bandbreedte wijst op een lage volatiliteit. Deze meting is ook van toepassing op opties en grondstoffen en wordt eenvoudigweg berekend als het verschil tussen de hoogste en laagste prijs.
Een opmerkelijk verschil tussen aandelen- en grondstoffenmarkten is de implementatie van een limiet op de maximale dagelijkse prijsbeweging door grote futuresbeurzen. Dit plafond, bekend als een lock limit, beperkt de mate waarin de prijs van een grondstof op één dag kan fluctueren. Tijdens de jaren 1970, te midden van de snel stijgende inflatie, raakten grondstoffen zoals granen en varkensbuiken vaak aan deze limietbewegingen, wat een weerspiegeling was van de aanzienlijke marktvolatiliteit.
Op dagen die gekenmerkt werden door extreme marktbewegingen, kon een bullmarkt openen op de bovenste limiet, waardoor verdere handel tot stilstand kwam. Dit scenario maakte de range een onbetrouwbare maatstaf voor volatiliteit, omdat de dagelijkse range minimale volatiliteit suggereerde in markten die in werkelijkheid ongekende turbulentie kenden.
In dit tijdperk werd Wilder, een futureshandelaar, geconfronteerd met de uitdagingen van minder gereguleerde markten dan tegenwoordig. Frequente openingsgaps en limietbewegingen bemoeilijkten de implementatie van zijn handelssystemen. Wilder veronderstelde dat perioden van lage volatiliteit vooraf zouden gaan aan hoge volatiliteit en zo de hoeksteen zouden vormen van een intraday trading strategie.
Hoge volatiliteit volgt bijvoorbeeld typisch op lage volatiliteit. Door de dagelijkse range te vergelijken met een 10-daags voortschrijdend gemiddelde van de range, kunnen perioden met lage volatiliteit worden geïdentificeerd. Als de range van vandaag onder het 10-daags gemiddelde ligt, kan het toevoegen van deze waarde aan de openingskoers een signaal zijn voor een doorbraak koopkans.
Wanneer een aandeel of grondstof uit een krappe range breekt, blijft het vaak voor een langere periode in de uitbraakrichting bewegen. Openingsgaps verdoezelen echter de volatiliteit bij het analyseren van de dagelijkse range. Als een grondstof opent op zijn limiet omhoog, lijkt de range klein en het meenemen van deze kleine waarde in de opening van de volgende dag kan leiden tot overmatige handel. Omdat de volatiliteit de neiging heeft om te dalen na een limietbeweging, zouden traders in dergelijke tijden op zoek kunnen gaan naar meer veelbelovende kansen in andere markten.
Het berekenen van de Average True Range
Wilder bedacht de true range om de onnauwkeurigheden in het meten van de dagelijkse volatiliteit aan te pakken, vooral gezien de gaten in de markt. Deze benadering biedt een nauwkeurigere volatiliteitsbeoordeling dan de eenvoudige berekening van het bereik. Het werkelijke bereik wordt bepaald door de grootste waarde uit de volgende drie vergelijkingen te kiezen:
- TR = H − L
- TR = H − C.1
- TR = C.1 − L
waarbij:
- TR staat voor het ware bereik,
- H is de hoogste waarde van vandaag,
- L is de low van vandaag,
- C.1 is de slotkoers van gisteren.
Als de markt hoger gap, geeft vergelijking #2 effectief de volatiliteit van de dag weer door te meten vanaf de high tot de vorige close. Vergelijking #3, die de low van de dag aftrekt van de vorige close, houdt rekening met dagen die openen met een gap naar beneden.
De Average True Range (ATR) wordt berekend als een eenvoudig voortschrijdend gemiddelde (SMA) of exponentieel voortschrijdend gemiddelde van de ware range. Wilder gebruikte oorspronkelijk een 14-daagse ATR om het concept te demonstreren, hoewel traders de tijdsframe kunnen aanpassen aan hun tradingstrategieën. Langere tijdframes resulteren doorgaans in minder signalen en tragere reacties, terwijl kortere tijdframes de handelsactiviteit en gevoeligheid verhogen.
Het toepassen van de Average True Range
De meeste traders zijn het erover eens dat volatiliteit waarneembare cycli volgt en door gebruik te maken van dit inzicht kan de ATR worden gebruikt om instapsignalen te bepalen. ATR breakout systemen worden vaak gebruikt door korte-termijn traders om hun instapmomenten te bepalen. Bij dit systeem wordt de ATR, of een veelvoud ervan, opgeteld bij de opening van de volgende dag en wordt er gekocht wanneer de prijzen die drempel overschrijden. Omgekeerd wordt voor short trades de ATR of een veelvoud ervan afgetrokken van de opening, waarbij een instap wordt gedaan zodra dat niveau wordt doorbroken.
Het ATR breakout systeem kan ook dienen als een lange termijn strategie door in te stappen bij de opening na een dag die sluit boven de slotkoers plus de ATR of onder de slotkoers min de ATR.
Bovendien zijn de concepten die ten grondslag liggen aan de ATR nuttig voor het instellen van stop-loss orders in verschillende handelsstrategieën. Deze methode is effectief ongeacht de gebruikte instaptechniek. De ATR is een integraal onderdeel van de stops die worden gebruikt in het beroemde "turtle" handelssysteem. Een ander opmerkelijk voorbeeld is de "chandelier exit", bedacht door Chuck LeBeau, die een volgstop instelt vanaf de hoogste koers of de hoogste slotkoers van de transactie. De afstand van de hoogste koers tot de schaduwstop wordt gewoonlijk ingesteld op drie ATR's, die naar boven worden aangepast naarmate de koers stijgt. Stops op long posities moeten nooit worden verlaagd, omdat dit het doel van een stop-loss order ondermijnt.
De ATR is een veelzijdig instrument dat traders helpt bij het inschatten van volatiliteit en waardevolle instap- en uitstappunten biedt. Rond dit unieke concept kan een hele handelsstrategie worden opgebouwd. Het is een indicator die zorgvuldig bestudeerd moet worden door serieuze marktanalisten.