FxPro Help Centre - Glossary

Hefboomwerking (Leverage)

Hefboomwerking (Leverage)

Hefboomwerking - het gebruik van geleend geld om het potentiële rendement van een belegging te verhogen. Het stelt handelaren in staat om een grotere blootstelling aan de markt te krijgen met een relatief kleine hoeveelheid geïnvesteerd kapitaal.

Wat is Hefboomwerking?

In de financiële wereld is hefboomwerking een tweesnijdend zwaard. Het kan uw winsten aanzienlijk vergroten als de markt in uw voordeel beweegt. Het verhoogt echter ook het potentieel voor grotere verliezen als de markt tegen uw positie in beweegt. Begrijpen hoe leverage verstandig te gebruiken is de sleutel tot effectief risicomanagement in trading.

Voorbeeld met Hefboomwerking

Stel je voor dat je een hefboom van 10:1 gebruikt om te handelen. Met slechts $1.000 van uw eigen geld, bent u in staat om een positie van $10.000 in de markt te controleren. Als de markt in uw voordeel beweegt en uw belegging met 10% stijgt, is uw winst op de volledige blootstelling aan $10.000, niet alleen op de $1.000 die u in eerste instantie hebt ingelegd. Dit scenario toont de kracht van hefboomwerking om het rendement te verhogen.